Bullet chilli egészben szárítva 30 g
Kellemesen csípős löket Szecsuanból
A Bullet paprika a kínai Szecsuanból származik és az eredeti, helyi fajták keresztezéséből jött létre, amelyeket a 15. és a 16. század folyamán az európai felfedezők hoztak az országba. Épp csak egy kicsit csípősebb, mint a Jalapeño. Csípősségi foka átlagosan 35 000 SHU körül van, de a legkevésbé erős példányok akár 15 000 SHU értéket is mutathatnak. Valószínű tehát, hogy a nevét (lefordítva: golyó, lövedék) nem az erejéről kapta, hiszen az az igazán brutális fajtákhoz képest egyáltalán nem számottevő, sokkal inkább hegyes, hengeres alakjáról, esetleg a növekedési módjáról. A Bullet ugyanis az ún. „facing heaven” paprikák családjába tartozik, amelyek egyenesen felfelé, szó szerint az égre törve növekednek.
Kellemes, melengető csípősség
A friss Bullet paprikák 1–4 cm szélesek és 3–6 cm. hosszúak. Sima, fényes héjuk alatt vastagabb, lédús húsréteg rejtőzik. Teljesen érett állapotban szép piros színük van. A Jalapeñohoz hasonlóan azonban az éretlen zöld gyümölcsöket is leszüretelik és felhasználják. Friss Bullet paprikával azonban csak igen ritkán lehet találkozni, általában egészben szárított formában vásárolhatjuk meg.
És mit várhatunk az ízétől? Elsősorban kellemes, paprikás, enyhén citrusos tónusokat, némi füstös árnyalattal. Ha ehhez még hozzávesszük a kíméletesebb csípősséget, máris előttünk van az ideális fűszer, amely csodás, melengető aromát kölcsönöz az ételeknek, és a kevésbé tapasztalt chilibarátoknak is nagy örömet okoz.
Milyen ételekhez érdemes Bullet paprikát adni?
A Bullet elsősorban a szecsuani konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, ahol a hagyományos ételekből, például a kung paoból semmiképp sem hiányozhat. Gyakran találkozhatunk vele azonban a thaiföldi és általában az ázsiai ételekben. Viszonylag semleges ízének köszönhetően a mexikói fogásokban is remekül helytáll.
Tehetjük levesekbe, szószokba, párolt ételekbe és húsos vagy zöldséges ragukba is. Ízében a Bullet paprika kiválóan passzol a pörkölt földimogyoróhoz, a paprikához, a zöldbabhoz, a gombához, a padlizsánhoz, a tofuhoz, a szelídgesztenyéhez, a gyömbérhez, a hagymához és a póréhagymához. A legtöbb húsételben sem vall kudarcot, így például a kacsa és más szárnyasok mellett a sertés- és marhahúshoz is remek.
Ha ki szeretnénk emelni a Bullet savanykás, citrusos tónusát és kissé elnyomnánk a csípősségét, akkor érdemes rövid ideig egy kevés olajon pirítani, mielőtt hozzáadnánk az ételhez. Az ízhatás ezáltal komplexebb és erőteljesebb lesz. A szárított Bullet paprikát használhatjuk egészben (kb. 10–15 perc kell ahhoz, hogy megpuhuljon), vagy főzés előtt be is áztathatjuk. Forró vízbe téve hamar megszívja magát, ezt követően betehetjük egészben is az ételekbe, vagy felapríthatjuk, esetleg kifacsarhatjuk.