Cayenne chilli őrölt por 9 g
Ilyen az igazi chili paprika
Hogyan jellemezné a klasszikus chili paprikát? Vörös, vékony és hosszúkás, hegyes és ívelt? Bizony, ez nem más, mint a Cayenne paprika. Nála tipikusabb chili külsejű paprika nem létezik. Ezért aztán nem meglepő, hogy némely országokban a Cayenne kifejezést használják mindenféle chili paprika általános megjelölésére.
Ön is bizonyára találkozott vele már az üzletek polcain őrölt formában, Cayenne-bors név alatt. Ez a helytelen elnevezés egykor az eredeti angol Cayenne pepper név félrefordítása révén keletkezett, ahol a „pepper” nem borsot jelent, hanem a paprika általános elnevezését takarja.
Bár a Cayenne paprika nem dicsekedhet nagyon gazdag ízvilággal, mégis igen népszerű a sokféle csípőssége miatt. Ennek a chilinek körülbelül 100 hibrid változata létezik a világon. Találkozhatunk enyhébb Cayenne paprikákkal, amelyek csupán mintegy 15 000 SHU körüli értékkel bírnak, de léteznek igazán erős, 90 000 SHU-s fajták is. Ez a paprika termesztési helyétől függ. Azokon a vidékeken, ahol nagyobb a hőség, a Cayenne csípősebb, míg a hűvösebb tájakon kevésbé erős fajták teremnek.
Nevét Cayenne-ről, a dél-amerikai Francia Guyana fővárosáról kap, mivel valóban innen származik. Ma túlnyomórészt trópusi és szubtrópusi területeken termesztik, a kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb növényt Indiában, Mexikóban, Afrika keleti részén és az Egyesült Államokban szüretelték.
Cayenne-nel a világ ételei nyomában
Szokott őrölt (csemege vagy csípős) pirospaprikát használni a főzéshez? Tegyen egy próbát a finomra őrölt Cayenne-nel! Látványos narancssárga színt és fűszeres ízt kölcsönöz az ételeknek, nem is beszélve az ideális csípősségről.
A Cayenne paprikát a világ számos konyhájában használják. Mexikóban enchiladák és szószok nélkülözhetetlen alkotóeleme, a tipikus kínai pirított húsokról és zöldséges serpenyőkből sem hiányozhat, míg Thaiföldön a curry, Indiában pedig a chutneyt fontos kelléke. Általában rengeteg különféle csípős szószban is felbukkan, különösen ott, ahol borecetet használnak tartósítószerként. Ha legközelebb tojásból, marhahúsból vagy tenger gyümölcseiből álló ételt készít, tegyen egy próbát és adjon hozzá egy keveset ebből a csípős, őrölt csodából. Nem fogja megbánni!
Széles körű gasztronómiai felhasználása mellett az is köztudott, hogy a Cayenne áldásos gyógyhatásokkal is bír. Gazdag A-vitamin forrás, jótékony hatást fejt ki szívbetegségek vagy visszérbetegségek kezelésében. A hevítő chili tapaszok is igen népszerűek a fáradt, görcsöz izmok és a hátfájás kezelésében. Egy csipetnyi (inkább kevesebb, mint több) őrölt Cayenne-t a gyógyító és regeneráló krémekbe és gélekbe is keverhetünk, így fokozva azok hatását.