Chipotle chilli egész szárított 30 g
Szépen füstölt és hihetetlenül illatos
Hozza fel ételeit teljesen új szintre. Ez az aromás chilli finomság gondoskodik erről. Ez a teljesen érett Jalapeño paprika füstölt és szárított változata. Valójában a Jalapeño-termelés kb 20% -át Chipotle-termelésre fordítják. Ami jó, mert szeretjük ezt a chillis dolgot, és biztosan szeretni fogják!
A chipotle paprika sötétbarna-fekete színű, jellegzetes füstös íze édes csokoládé és diófélékkel rendelkezik. A dió ízét ezek a paprikák nyerik a pekándió fának köszönhetően, amelyen az eredeti paprikákat füstölik. Édes füstös illatuk is egyedülálló.
A paprika enyhén csípős. Körülbelül 10 000–23 000 SHU forróságával összehasonlítható például a francia Espelette, a mexikói Guajillo, a magyar csípős paprika vagy a Tabasco mártással.
A császári asztaltól az egész világba
A Jalapeño, mint a más kevés chilli paprika, nagyon lédús és húsos, ami megnehezíti a paprika szárítást. Emiatt a Jalapeñót először a füstölés kiszárítja, majd csak utána lehet teljesen kiszárítani. Ezt a módszert először kezdték használni az Aztékok, akik megállapították, hogy a Jalapeño nem szárítható a napon, mint más chilli paprika. Tehát ezek a paprikák füstölni kezdték, mint a húst. Ráadásul nem romlottak olyan gyorsan, és sokáig tárolhatók voltak. Az így feldolgozott Jalapeño az Azték Birodalomban nagyra becsült alapanyag lett, és császári szertartásokhoz készült ételek elkészítésére is használták.
Nemrég ezek a füstölt paprikák főleg Mexikó kizárólag középső és déli régió piacain voltak kaphatók. Népszerűségük azonban külföldön is nőtt, különösen az USA-ban és Kanadában. A Jalapeño paprika előállítása és feldolgozása tehát Mexikó északi régióban kezdett terjeszkedni, hogy sokkal jobban hirdetni lehessen az Egyesült Államok délnyugati részén.
Chipotle a konyhában
Illatuk és ízük miatt a Chipotle egy nagy domináns összetevő rengeteg mexikói ételben. Élvezheti velük a marha-, csirke- vagy sertés szeleteket. Jól passzolnak a babhoz, lencséhez és a tojáshoz. Értékelni és élvezni fogja a grillpácokban, salsa szószokban, pácolt zöldségekben vagy különböző mártásokban jellegzetes ízüket is.
Ha a Chipotle-t kissé nem csípősnek találja az ételekben, és egy picit több élességet szeretne hozzáadni, ilyenkor jól kombinálható Jalapeño vagy Cayenne chilli paprikával.
Szeret kombinálni az édes desszerteket és a chillit? Próbáltál már füstölt chillit adni a desszerthez? Például a brownie vagy a különféle csokoládés sütemények rendhagyó ízt adnak.