Tanácsra van szüksége?      tel  +36 199 891 90      posta  eshop@thechillidoctor.hu

Csili szósz

Ez a fajta chilli gyakori az Egyesült Államokban és Ázsiában, de nehezen fogja megtalálni az EU-n belül. A friss csilipaprikák (általában a késztermék 85-90% -át) sóval összezúzzuk, és 2-6 hónapig vagy tovább hagyjuk erjedni. A bőr, a mag és a hús kivonata együtt intenzív és gazdag ízt biztosít. Ideális főzéshez.

Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml

-30 %
Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml

A friss Naga Bhut Jolokia paprikából származó eredeti folyékony chilli mash nemcsak a magas élességgel, de a friss gyümölcsös ízével is megdöbbent, amely hasonlít a zöld almához és a kajszibarackhoz.

Összetevők Naga Bhut Jolokia chilli paprikák, só, ecetsav
Élesség
  • 5
SHU mértékegység 1 000 000
Származás Colombia
Standard ár: 2 990 Ft
Ár a 1 db értékben: 2 093 Ft
Ajándék
Raktáron Szállítjuk Aug 01.02.2023
Leírás

Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml

Az első paprika a világon, amely átlépte az 1 millió SHU-határt

Hegyes csillag a chilli paprikák között! Ez a paprika eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t. Ez volt az első, amely meghaladta az 1 millió SHU-t, ami óriási felfordulást okozott a chilli világban. A világcsúcsot csak 4 évig tudta tartani 2007-től 2011-ig. Öt évvel később Habanero pirospaprikával keresztezték Dél-Karolinában, és így megszületett a világ legerősebb paprika jelenlegi hivatalos világ bajnoka = Carolina Reaper egyszer akkora csípősséggel rendelkezik, mint maga a Bhut Jolokia. Hogy a chilli világban minden pillanatban új paprika típus érkezik, bizonyítja az is, hogy 2016 óta a Bhut Jolokia paprika már nincs a TOP 10 sem.

De ne becsüld alá a Jolokia paprikát a története miatt. Intenzív és extra hosszan tartó erős íze sok chilli profi fejét forralja fel.

Faját tekintve a Capsicum chinense (kínai paprika) és a Capsicum frutescens (cserjés paprika) hibridje. Bangladesből származik, és jelenleg főleg az indiai régiókban termesztik.

Indiai segédmunkás az egészségügyi ellátásban és a vadak harccal

Naga Jolokia vagy Ghost chilli néven is ismerheti. A "szellem" név az indiai mitológiával kapcsolatban, amely úgy véli, hogy az ember a halál után szellemmé válik. Annak érdekében, hogy ez a szellem ne váljon démonná, az indiánok chilli paprikát használtak rituáléik során. Sok éven próbálták megtalálni a legerősebbet, amely a legnagyobb védelmet nyújthat a démonok ellen. És a Bhut Jolokia megbízhatóan töltötte be ezt a szerepet.

Amellett, hogy sok rendes és hagyományos ételt ízesít, Indiában eredeti tulajdonságainak köszönhetően sokoldalúan használják. Az orvostudományban homeopátiás gyógyszerként használják többféle betegségre, különösen a gyomor betegségére. Az indiai emberek számára télen és nyáron hős. A hideg évszakban melegítő hatásai miatt fogyasztják, míg trópusi melegben elősegíti az izzadság képződését, amely hatékonyan hűti és csökkenti a test hőmérsékletét.

India északkeleti régiókban Bhut Jolokia segít az őslakosoknak elűzni a vad elefántokat. Hozzáadják a füstöllőkhöz, vagy befestik vele védőkerítéseket. Általában ezt a paprikát füstgránátokban vagy hatékony paprikaszórókban is használják.

Bhut Jolokia a konyhában

Ha meg meri vállalni ezt az intenzíven csípős dolgot, akkor az első pillanatokban friss gyümölcsös ízt fog érezni, amely zöld almára és sárgabarackra emlékeztet. 

A Bhut Jolokia paprika hosszan tartó meleg szikrát ad a különféle szószokhoz, curry ételekhez, pizzához vagy csirkéhez. Jól illik az erjesztett zöldségekhez, ezért amikor legközelebb uborkát vagy káposztát szed, ne felejtsen el egy csipetnyi chilli paprikát adni hozzá.

Javasoljuk, hogy a Jolokia chilli paprikát rövid ideig megsütjük és áztatjuk, az egyedüli használata előtt. Egy fűtött serpenyőben egyszerűen melegítse az egész paprikát kb 20 másodpercig, aztán öntsön rá vizet, tegye félre és várjon 30 percet. A Bhut Jolokia rehidratált chilli paprika könnyen összetörhető vagy szeletelhető, és salsa vagy más éles mashek alapjaként használható


Mi a chilli mash? A friss chilli paprikát sóval együtt összetörjük, és 2–6 hónapig fermentálni hagyjuk. A bőrből származó kivonat, a magok és a pép együttesen intenzív és rendkívül gazdag ízt biztosít. Időnként ecetet lehet hozzá adni a fermentálás leállításához, de egyébként a chilli mash nem tartalmaz semmilyen más anyagot vagy tartósítószert. További feldolgozásra szolgál mashek, salsa, mártogatásokra, csípős ételek stb. elkészítésére.

 

GYORS SZÁLLÍTÁS
24 órán belül küldjük.

100 000 +

Elégedett ügyfél

INGYENES SZÁLLÍTÁS

25 000 Ft + rendeléseknél

BÓNUSZ PROGRAM

Ajándékok a vásárláshoz