New Mexican (Anaheim) chilli egészben szárítva 30 g
Klasszikus paprika enyhe forrósággal
Amikor a "családi" paprikára számítunk, akkor mindenképpen Anaheimre gondolunk. Tisztességes forrósága a család minden tagjának megfelel, az édesség pedig új ízt és csipetnyi élességet kölcsönöz az ételnek, amelyet mindenki az asztalnál élvezni fogja. A paprikák körülbelül 15 cm nagyságúak, a forróság pedig 500-2500 SHU.
Az Anaheimi paprika az Új-Mexikóból származó fajták csoportjába tartozik, ahonnan a mellékneveket is megszerezték. Ezeknek a fajtáknak a chillije általában egy picit meleg, és nagyon közel áll a klasszikus zöld, piros vagy fehér paprikához (például a Poblano paprika is ide tartozik).
Ezek a fajták picit érett zöld paprikákat és teljesen érett vörös paprikákat is használnak a konyhában. Ezeket szárításra szánják. A szárításnak köszönhetően megszerzik jellegzetes édes, enyhén füstös ízüket, és gazdag vörös-barna színt kölcsönöznek az ételeknek.
Egy gazda és egy chillis szerető története
Néha Mexikóból származnak, a nevüket Kaliforniában, Anaheim környékéről kapták, ahol magjaikat 1900 körül Emilio Ortega, gazda, felfedező és a chilli szerelmese hozta. A mai napig széles körben termesztik őket itt. Ezért nevezik őket néha kaliforniai chillinek vagy Magdalenának.
Érdekességként hozzátesszük, hogy leggyakrabban konzervdobozba töltve talál zöld színű Anaheim chilli paprikát. Ortega, aki saját chilli feldolgozó cégét alapította, felfedezte ezt a tartósítási módszert a zöldpaprikában. Ma azonos nevű cége, az Ortega az egyik legnagyobb mexikói élelmiszer-termelő.
Anaheim a konyhában
Imádni fogja őket pörköltekben, levesekben és szószokban, zöldséges ételekben és hagyományos mexikói ételekben, például tammalban vagy enchiladában. Ízüket tökéletesen kiegészítik érett sajtok, sertéshús, baromfi, kukorica, paradicsom, fekete bab vagy kömény és koriander. És ha nem ad egy lövést chilli nélkül, akkor könnyen használhatja ezeket a paprikákat reggelire. Finomak, ha tojással kombinálják, vagy reggeliző burritoban, amelyek népszerű mexikói tortillák, amelyeket reggelinél fogyasztanak. Kolbásszal, sajttal, tojással, babgal, salsa-val és zöldségekkel vannak töltve.
A jobb íz elérése érdekében tanácsos az Anaheim chilli paprikát rövid ideig egy fűtött serpenyőben kb. 10-20 másodpercig sütni, mielőtt használná őket. Azt is hidratálhatja, hogy 20 percig forró vízben áztatja.
Kiváló csemege a töltött anaheimi paprika. Csak annyit kell tennie, hogy rehidratálja őket, eltávolítja a magokat és megtölti őket hús és sajt keverékével. Az így töltött anaheimi paprikát zsemlemorzsába vagy tésztába tekerjük, és egy serpenyőben megsütjük. Tálaljuk meleg paradicsom vagy chilli mártással.