Pácolt Green Jalapeño chilli paprika, szeletelt 330 g
Valaki számára a Jalapeño enyhébb, 8-10 000 SHU körüli forróságával az élesség csúcsa, mások számára csak gyenge start. De egy biztos, hogy a konyha az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt chilli fajta, ami itt biztosan nem fog elmaradni. És ez vonatkozik a ropogós pácolt zöld Jalapeño paprikákra is, amelyeket kerekekre szeleteltek. Ezért, ha nem azonnal elrágja őket egészben
Érdekes módon Mexikóban a Jalapeño kifejezést csak pácolt állapotban használják ezekre a paprikákra. A friss zöld paprikának "chile gordo"-nak hívják, ami zsírpaprikát, vagy a mexikói ünnep szerint "cuaresmenos"-t jelent, amely alatt egyesek negyven napig egyáltalán nem esznek húst.
A zöldek a Jalapeño éretlen paprika típusa. Az érett vörösökhöz képest kicsit fűszeresebbek lehetnek. A konyha széleskörű és univerzális felhasználású. Alkalmas mexikói konyhához, bármilyen hús-, zöldség- vagy hüvelyes ételhez, különféle szószokhoz vagy salákhoz. Kiválóan alkalmasak pizzához, hamburgerhez, szendvicshez vagy tojással kombinálva.
Tekintettel arra, hogy zöld Jalapeño sós lében pácolják borecettel, verhetetlen hozzávalói lesznek minden vízbe fulladt vagy ecetes sajtnak.
Kóstolja meg az azték császárok kedvenc szárított borsát
A jalapenót az első és legrégebbi termesztett növénynek tartották a nyugati féltekén, még az azték civilizáció előtt. Az aztékok nagy jelentőséget tulajdonítottak a paprikának. Általában a napon szárították a chilit, ami a Jalapeño esetében a vastag, húsos bőr miatt nem volt lehetséges. Ezért először elszívták, majd megszárították. Ennek köszönhetően jött létre a ma ismert Chipotle. Az így feldolgozott jalapeño az Azték Birodalomban nagyra becsült nyersanyaggá vált, és a császári szertartások ételeinek elkészítéséhez is használták. Hagyományosan mártást készítettek a császárnak és vendégeinek, amiben paradicsom, dió, tökmag, csokoládé és karamell is volt. Leginkább vadhússal, tenger gyümölcseivel és baromfihússal tálalták.
A Jalapeño-val nem fog hibázni egyetlen olyan ételben sem, amellyel egy látogatót, családot vagy teljesen kezdő chilit szeretne szórakoztatni.