Pasilla chilli egészben szárítva 30 g
Mazsola alakú és ízű paprika
Sötétzöld chilaca paprika szárításával keletkeznek. A "pasilla" szó a spanyol "pasa" szóból származik, amely "kis mazsolát" jelent. És bár ez a chilli minden, csak kicsi, megjelenésében és ízében közel áll a mazsolához. A szárított paprika sötétbarna-fekete színű és ráncos felülettel rendelkezik. A kakaó és a bogyós gyümölcsök mellett a mazsola édes ízében is felismerhető. Sötét színük miatt "Chile Negro" -nak vagy "Mexican Negro" -nak nevezik őket.
Extra hosszú és zöld-fekete
Nagyon enyhe és kellemes élesség 1000–2 500 SHU körül van, emiatt a mindennapi főzéshez és étkeztetéshez alkalmas paprika azok számára is, akiknek általában nincs szükségük chillis ételekre. Állítólag a mexikói Puebla régióból származik (hasonlóan a Poblano paprikához, amelyből szárítás után Ancho és Mulato paprika képződik).
A Capsicum annuum fajta (egy éves paprika) gyümölcseinek vékony, hosszúkás alakja hasonlít a bab- vagy borsó hüvelyre. Kb. 15-20 cm hosszúak, éréskor a színüket mélyzöldről zöld-feketére változtatják. Ez a szín szokatlan a mexikói paprikáknál, mivel legtöbbjük éretten vörös vagy barna.
Próbálja a Pasilla chilli paprikát minden mexikói ételekre
Mexikóban az Ancho és a Mulato paprikával együtt a helyi konyha úgynevezett "Szentháromságának" részei. Főleg "mole" szószban és enchiladákban, valamint más mexikói ételekben, például burritoban vagy quesadillákban találhatja meg őket. Ideálisan feltűnnek a tejszínes szószokban is (főleg a halaknál), apróra vágott, párolt marhahúsban vagy kukoricalevesben.
A pasilla paprika kulcsfontosságú szerepet játszik a mexikói "Taco Soup" különlegességben, sűrű levesben marhahússal, babbal, chillivel és kukoricával, amelyet cheddar sajttal megszórva és tejföllel töltenek fel. Tortilla chipset harapnak rá.
A pasilla paprika nagyszerű ízével fog meglepni, kacsahússal, édesköménnyel, gyümölccsel, fokhagymával, mézzel, bárányhússal, mexikói oregánóval vagy gombával és tenger gyümölcseivel kombinálva. Röviden: a kissé forró chilli kedvelői, magával ragadó ízzel a sós és édes ételekben, találnak kedvükre valót.
A rehidratált Pasilla paprikából (csak áztassa a szárított gyümölcsöket forró vízben, legfeljebb 15-20 percig), zúzás vagy keverés után ízletes és enyhén fűszeres alapot készít szószokhoz, salsa, pácokhoz vagy levesekhez. Érdekes módon a mexikói receptek szerint ezt a borsot a tálalás előtt végig őrölt levesekhez adják. A darált Pasilla paprikát is megkenheti hússal, amely készen áll a grillezésre, vagy grillezésre vagy pörkölésre.