Red Cayenne chilli mash 200 ml
Szép chilli paprika mint a mesében
Hogyan jellemezne egy klasszikus chilli paprikát? Piros, vékony és hosszúkás, hegyes és ívelt? És tudod, hogy ez valójában a Cayenne paprika? Őt jellemzi ez a tipikus megjelenés. Ezért is, különösen külföldön, a Cayenne kifejezést gyakran használják bármilyen chilli paprikára.
Cayenne paprikákat minden bizonnyal ismerjük a szokásos őrölt formában. Ezt a helytelen megnevezést a múltban az eredeti angol Cayenne pepper név téves fordítása hozta létre, ahol a "pepper" nem paprikát jelent, hanem egy paprika általános nevét.
Bár a Cayenne paprikának nincs jelentős erős íze, nagyon népszerűek az általa kínált élesség változata miatt. Ennek a paprikának körülbelül 100 hibrid változata van a világon. Enyhébb Cayenne paprikákkal találkozhat, amelyek körülbelül 30 000 SHU-t tartalmaznak, és éles változatok akár 90 000 SHU-t is tartalmazhatnak. A paprika termesztésének éghajlatától függ. A nagyon meleg területekről származó Cayenne melegebb, éppen ellenkezőleg, ahol kissé hidegebb az idő, a paprika íze lágyabbá válik.
Nevüket Cayenne-ről, a dél-amerikai francia Guyana fővárosáról kapták, ahonnan származik. Jelenleg trópusi és szubtrópusi régiókban nőnek, a kereskedelmi növények pedig leginkább Indiában, Mexikóban, Kelet-Afrikában és az Egyesült Államokban találhatóak.
Cayenne a világ konyhákban
Az étkezés nagy részében őrölt pirospaprikát (édes vagy éles) használ? Mi lenne, ha kicserélnék Cayenne-re? Ugyanolyan erős narancssárga színt, fűszeres ízt ad az ételnek, és emellett hozzáadja a megfelelő ízt.
A Cayenne paprikát számos világ konyhában használják. Mexikóban az enchiladák és mashek részei, a kínai konyhában tipikusan sült hús- és zöldség tálak, Thaiföldön curryt és Indiában chutney-t kóstolnak. Általában sok forró mash szerves része, főleg azok, amelyeknél a borecetet tartósítószerként használják.
Mi a chilli mash? A friss chilli paprikát sóval együtt összetörjük, és 2–6 hónapig fermentálni hagyjuk. A bőrből származó kivonat, a magok és a pép együttesen intenzív és rendkívül gazdag ízt biztosít. Időnként ecetet lehet hozzá adni a fermentálás leállításához, de egyébként a chilli mash nem tartalmaz semmilyen más anyagot vagy tartósítószert. További feldolgozásra szolgál szószok, salsa, mártogatásokra, csípős ételek stb. elkészítésére.