Tanácsra van szüksége?      tel  +36 199 891 90      posta  eshop@thechillidoctor.hu

Csili szósz

Ez a fajta chilli gyakori az Egyesült Államokban és Ázsiában, de nehezen fogja megtalálni az EU-n belül. A friss csilipaprikák (általában a késztermék 85-90% -át) sóval összezúzzuk, és 2-6 hónapig vagy tovább hagyjuk erjedni. A bőr, a mag és a hús kivonata együtt intenzív és gazdag ízt biztosít. Ideális főzéshez.

Red Jalapeño chilli mash 200 ml

-20 %
Red Jalapeño chilli mash 200 ml

Folyékony chilli mash Red Jalapeño paprikából. A piros Jalapeña érett és nem olyan éles, mint a zöld. Közepesen magas éleség univerzális felhasználást kínál a konyhában.

Összetevők Red Jalapeño chilli paprikák, só, ecetsav.
Élesség
  • 2
SHU mértékegység 10 000
Származás Colombia
Standard ár: 2 790 Ft
Ár a 1 db értékben: 2 232 Ft
Raktáron Szállítjuk Aug 05.06.2023
Leírás

Red Jalapeño chilli mash 200 ml

Mexikói klasszikus chilli paprika

Ezeket a világ leghíresebb chilli paprikákat biztosan nem kell bemutatni. A Jalapeño fajták A Capsicum annuum (bokor paprika) a mexikói Veracruz államban fekvő Xalapa (néha Jalapa néven is ismert) városról kapta a nevét. De tudtad, hogy Mexikóban a Jalapeño kifejezés csak feltöltve utal ezekre a paprikákra? A friss zöld paprikákat "cuaresmenos" -nak (a mexikói katolikus nagyböjti ünnepnek vagy Cuaresmának megfelelően, amely 40 napig tart, és sokan lemondanak közben a húsfogyasztásról) vagy "chile gordo" -nak (fordítva kövér paprikának).

Ezeknek a paprikáknak számtalan különböző változata van, méretükben, ízükben és forróságban változó, a tipikus Jalapeño körülbelül 8-10 cm hosszú, átmérője 2,5 cm, hosszúkás harang alakú, tompa és kerek hegye van. A közös csípősség 8000-10 000 SHU körül van, a gyengébb fajoknál akár csak 2500 SHU is lehet. Mivel ez a paprika mindenhol megjelenik - a különféle mártásoktól a hamburgerekig vagy a pizzákig -, egyesek számára ez a chilli legjobb tapasztalata, és extra csípősnek tartják. A többi éles paprikájához képest azonban nagyon sok mindent kell utolérnie.

Zöld vagy piros?

Mindkét színű Jalapeño paprikával találkozhat. A zöld Jalapeño paprika éretlen. Élesebbek és hosszabb ideig tartanak. Ezért is találkozik velük friss formában gyakrabban, mint a pirosakkal. Érdekes, hogy amint finom repedések keletkeznek a zöldpaprikán, a paprika éretlen felnőtt korában érte el a legjobb ízt (bár egyesek ezeket a ráncokat a rossz minőség jeleinek tartják). Teljes éréskor pirosra vált. A Jalapeño vörösek teltebb íze, finomabb szerkezete és kifejezettebb édessége van. Általában szárításra vagy dohányzásra szánják őket - így hívják őket Chipotle-nek.

Kóstolja meg az azték császárok kedvenc szárított chilli

A Jalapeñót az első és legrégebbi termesztett növénynek tekintették a nyugaton, még az azték civilizáció előtt. Az aztékok nagy jelentőséget tulajdonítottak a chilli paprikának. Normális esetben a chillit a napon szárítják, de Jalapeño esetében ez vastag, húsos bőrük miatt nem volt lehetséges. Ezért először füstölni kezdték őket, és csak utána szárították meg őket. Ennek köszönhetően keletkezett az immár híres Chipotle változat. Az így feldolgozott Jalapeño az Azték Birodalomban nagyra becsült alapanyag lett, és császári szertartásokhoz készült ételek elkészítésére is használták. Hagyományosan mártást készítettek a császár és vendégei számára, amely paradicsomot, diót, tökmagot, csokoládét és karamellt is tartalmazott. Leginkább vadhússal, tenger gyümölcseivel és baromfival kezelték.

A Jalapeño-val nem fog hibázni egyetlen olyan ételben sem, ahol vendégeket, családtagokat vagy teljes chilli kezdőket fog kezelni. A vörös szárított Jalapeño erős, ugyanakkor lágyabb meleget és gyönyörű színt kölcsönöz az ételeknek. Paprikás ízének köszönhetően gyakorlatilag minden ételhez alkalmas, amelyben általában klasszikus őrölt pirospaprikát használna. Fokozzák a darált hús, a salsa, a pörkölt, a steak, a tojás vagy a csirke ízét. Természetesen ideálisak olyan mexikói ételekhez, mint a tacos, burritók, tamalék, kukorica- vagy bab ételek és különféle mashek.


Mi a chilli mash? A friss chilli paprikát sóval együtt összetörjük, és 2–6 hónapig fermentálni hagyjuk. A bőrből származó kivonat, a magok és a mash együttesen intenzív és rendkívül gazdag ízt biztosít. Időnként ecetet lehet hozzá adni a fermentálás leállításához, de egyébként a chilli mash nem tartalmaz semmilyen más anyagot vagy tartósítószert. További feldolgozásra szolgál szószok, salsa, mártogatásokra, csípős ételek stb. elkészítésére.

GYORS SZÁLLÍTÁS
24 órán belül küldjük.

100 000 +

Elégedett ügyfél

INGYENES SZÁLLÍTÁS

25 000 Ft + rendeléseknél

BÓNUSZ PROGRAM

Ajándékok a vásárláshoz