Tanácsra van szüksége?      tel  +36 199 891 90      posta  eshop@thechillidoctor.hu

Pehely és granulátum

A chilipaprikát apróra vágva, pelyhek és granulátumok formájában. Ez a fűszer nagyon népszerűvé vált. Az Egyesült Államokban még szabványos az asztalokon a só és a bors mellett. Gyakran magas a magvak aránya a pelyhekben. A zúzott chilit tetszés szerint használhatja főzéshez, például húshoz vagy ételízesítőhöz, valamint sóhoz és borshoz.

Red Jalapeño chilli pehely 30 g

Red Jalapeño chilli pehely 30 g

A közepesen csípős mexikói Jalapeño paprika a világ leghíresebb chilli típusai közé tartozik. A piros Jalapeño érett és nem olyan éles, mint az éretlen zöld. Ezeknek a paprikáknak a granulátumai széles körű univerzális felhasználással népszerű éles fűszerré válnak a konyhában.

Összetevők Red Jalapeño chilli paprikák 100 %.
Élesség
  • 2
SHU mértékegység 10 000
Származás Mexikó
Ár a 1 db értékben: 1 090 Ft
Elfogyott Szállítjuk Aug 13.06.2023 A kereskedő elérhetősége
 
Leírás

Red Jalapeño chilli pehely 30 g

Mexikói klasszikus chilli paprika

Ezeket a világ leghíresebb chilli paprikákat biztosan nem kell bemutatni. A Jalapeño fajták A Capsicum annuum (bokor paprika) a mexikói Veracruz államban fekvő Xalapa (néha Jalapa néven is ismert) városról kapta a nevét. De tudtad, hogy Mexikóban a Jalapeño kifejezés csak feltöltve utal ezekre a paprikákra? A friss zöld paprikákat "cuaresmenos" -nak (a mexikói katolikus nagyböjti ünnepnek vagy Cuaresmának megfelelően, amely 40 napig tart, és sokan lemondanak közben a húsfogyasztásról) vagy "chile gordo" -nak (fordítva kövér paprikának).

Ezeknek a paprikáknak számtalan különböző változata van, méretükben, ízükben és forróságban változó, a tipikus Jalapeño körülbelül 8-10 cm hosszú, átmérője 2,5 cm, hosszúkás harang alakú, tompa és kerek hegye van. A közös csípősség 8000-10 000 SHU körül van, a gyengébb fajoknál akár csak 2500 SHU is lehet. Mivel ez a paprika mindenhol megjelenik - a különféle mártásoktól a hamburgerekig vagy a pizzákig -, egyesek számára ez a chilli legjobb tapasztalata, és extra csípősnek tartják. A többi éles paprikájához képest azonban nagyon sok mindent kell utolérnie.

Zöld vagy piros?

Mindkét színű Jalapeño paprikával találkozhat. A zöld Jalapeño paprika éretlen. Élesebbek és hosszabb ideig tartanak. Ezért is találkozik velük friss formában gyakrabban, mint a pirosakkal. Érdekes, hogy amint finom repedések keletkeznek a zöldpaprikán, a paprika éretlen felnőtt korában érte el a legjobb ízt (bár egyesek ezeket a ráncokat a rossz minőség jeleinek tartják). Teljes éréskor pirosra vált. A Jalapeño vörösek teltebb íze, finomabb szerkezete és kifejezettebb édessége van. Általában szárításra vagy dohányzásra szánják őket - így hívják őket Chipotle-nek.

Kóstolja meg az azték császárok kedvenc szárított chillit

A Jalapeñót az első és legrégebbi termesztett növénynek tekintették a nyugaton, még az azték civilizáció előtt. Az aztékok nagy jelentőséget tulajdonítottak a chilli paprikának. Normális esetben a chillit a napon szárítják, de Jalapeño esetében ez vastag, húsos bőrük miatt nem volt lehetséges. Ezért először füstölni kezdték őket, és csak utána szárították meg őket. Ennek köszönhetően keletkezett az immár híres Chipotle változat. Az így feldolgozott Jalapeño az Azték Birodalomban nagyra becsült alapanyag lett, és császári szertartásokhoz készült ételek elkészítésére is használták. Hagyományosan mártást készítettek a császár és vendégei számára, amely paradicsomot, diót, tökmagot, csokoládét és karamellt is tartalmazott. Leginkább vadhússal, tenger gyümölcseivel és baromfival kezelték.

A Jalapeño-val nem fog hibázni egyetlen olyan ételben sem, ahol vendégeket, családtagokat vagy teljes chilli kezdőket fog kezelni. A vörös szárított Jalapeño erős, ugyanakkor lágyabb meleget és gyönyörű színt kölcsönöz az ételeknek. Paprikás ízének köszönhetően gyakorlatilag minden ételhez alkalmas, amelyben általában klasszikus őrölt pirospaprikát használna. Fokozzák a darált hús, a salsa, a pörkölt, a steak, a tojás vagy a csirke ízét. Természetesen ideálisak olyan mexikói ételekhez, mint a tacos, burritók, tamalék, kukorica- vagy bab ételek és különféle szószok.

GYORS SZÁLLÍTÁS
24 órán belül küldjük.

100 000 +

Elégedett ügyfél

INGYENES SZÁLLÍTÁS

25 000 Ft + rendeléseknél

BÓNUSZ PROGRAM

Ajándékok a vásárláshoz