Wiri Wiri chilli egészben szárítva 10 g
Guyanai cseresznye, amelyben van erő
A Wiri Wiri chili paprika Guyana délkeleti részéből származik, és az a bátor felfedező, aki az esőerdők mélyére hatolva elsőként belébotlott és megkóstolta, alaposan meglepődhetett. A cseresznyére, vagy más édes bogyósgyümölcsre emlékeztető kis piros golyócskák ugyanis nemcsak meglehetősen csípősek, hanem igen különleges ízzel is vannak megáldva. Nem csoda hát, hogy otthon, Guyanában a Wiri Wiri nagyon népszerűvé vált és kivívta a helyét a helyi piacokon és a helyi gasztronómiában is. A világ más részein olykor (Little) Cherry Bomb, Hot Cherry Peppers vagy Bird Cherry Pepper néven is rábukkanhatunk.
Kis golyócskák, meggyőző erő
A Wiri Wiri (ejtsd: „weer-ee”) egy újabb csodás példa arra, hogy még a legkisebb paprikákban is hatalmas erő rejtőzhet. Körülbelül 100 000 és 350 000 SHU közötti csípősségével a trópusi Habanero vagy a Scotch Bonnet magasságait ostromolja. Talán nem éget lyukat a nyelvünkbe, de azért elég szép munkát végez. Erről könnyedén meggyőződhetünk, amint a szánkba vesszük. Kiváló és kellemesen gyümölcsös ízében a savanykásabb, érett paradicsomra emlékeztető tónusok dominálnak.
A kis bogyók átmérője maximum 1,5 cm körül mozog. Felfelé ágaskodva, bokrokon nőnek, amelyek rendszerint igen bőséges termést hoznak. Az érés folyamata során a kezdeti zöld golyócskák fokozatosan narancssárgává. majd tűzvörössé válnak – ebben a formájukban a legcsípősebbek.
A Wiri Wiri használata a konyhában
Ha őshazájában, Guyanában kérdeznénk meg valakit a Wiri Wiri paprika ideális felhasználásáról, nagy valószínűséggel azt a választ kapnánk, hogy nyugodtan tegyük csak bele mindenbe. Reggeli, ebéd, vacsora, egyre megy. Ha jobban belegondolunk: miért is ne? Gyümölcsös, savanykás íze mindenféle édes, sós és pikáns fűszerezésű ételhez jól illik. A Wiri Wiri példának okáért kiválóan passzol a sajtokhoz, a paradicsomhoz, a szójaszószhoz, a mangóhoz és más trópusi gyümölcsökhöz. Ezért kiválóan használható gyümölcsdesszertekhez, szószokhoz és grillhúsokhoz készült chutney-khoz, vagy a számtalan ázsiai ételhez, amelyekben a csípős és savanyú összetevők fontos szerepet játszanak.
Akkor sem követhetünk el nagy hibát, ha levesekhez (különösen a paradicsomos-zöldséges alappal mutat jól), húsételekhez, vagy különféle mártogatósokhoz és páclevekhez adagoljuk. Hideg chili szószok készítésekor nagyon jól illik a hagymához, fokhagymához, friss gyömbérhez, mézhez, dijoni mustárhoz vagy a már említett szójaszószhoz és trópusi gyümölcsökhöz, például a mangóhoz vagy az ananászhoz.
A szárított Wiri Wiri paprikát használhatjuk egészben (kb. 10 perc kell ahhoz, hogy megpuhuljon), vagy főzés előtt be is áztathatjuk. Forró vízbe téve hamar megszívja magát, ezt követően betehetjük egészben is az ételekbe, vagy felapríthatjuk, esetleg kifacsarhatjuk. Az adagolás során azonban semmiképp se hagyjuk magunkat megtéveszteni az apró méretek által, kezdetben inkább kisebb mennyiséggel kísérletezzünk. A kevésbé tapasztalt chili-mestereket könnyedén meglepheti a csípősségük.