Yidu chilli egész szárított 30 g
Kínai paprika mexikói hangulattal
Az Yidu paprika az azonos nevű kínai régióból származik. Itt olyan területen termesztik, ahol minden évszak váltakozik. Egyedülálló érdekes ízüknek és enyhe melegüknek köszönhetően a forró és esős nyár folyamán érik, és az ősz beköszöntével szüretelik. Gyakran mondják, hogy Mexikóból hozták Kínába, mert formájuk, méretük és nagyon alacsony hőfokuk sokakban ennek a közép-amerikai országnak a tipikus paprikájára emlékeztet.
Enyhén csípős chilli umami ízzel
A sötétvörös-lila színes Yidu gyümölcsök vastagabb, fényes héjúak és 8-10 cm hosszúra nőnek. Bár nem annyira ismertek, mint más fajok, nagyon népszerűek szerte a világon. Egyesek számára nagyon enyhe, 2500-8000 SHU-t is elérő élessége miatt remek chilli, másoknak érdekes és ízét tekintve szokatlan alapanyag. Erős gyümölcsös jegyek, egy kis szárított paradicsommal és enyhén füstös aromával ismerhetők fel benne. A legfontosabb azonban az umami íze, amelyet a japán gasztronómia szerint az ötödik, nagyon intenzív és egyedi ízként ír le. A Yidu tehát azon paprikák közé tartozik, amelyek kellemes, hosszan tartó érzetet hagynak a szájban, és serkentik az étvágyat. Tehát ha azt szeretné, hogy vendégei mindig különleges ízűek legyenek, és szeretne visszatérni, akkor tegye ezt a paprikát az ételeibe. Kellemesen meg fog lepődni.
Yidu használat a konyhában
A mexikói és ázsiai konyhában az Yidu ideális paprikának számít hideg chilli szószok, pácok, pörköltek, hús- és zöldséges serpenyők készítéséhez is. Használat előtt célszerű a szárított Yidát rehidratálni és néhány tíz percre forró vízbe áztatni, vagy 1-2 cm-es darabokra vágni és legalább 30 percig párolni. Az íz fokozása érdekében a hőkezelés előtt egy forró serpenyőben, kevés olajon is rövid ideig megsüthetjük őket (elég néhány másodperc mindkét oldalon).
Másik előnyük, hogy magas színező képességgel rendelkeznek, és gyönyörű piros színt adnak az ételnek. Javasoljuk, hogy próbálja ki a klasszikus piros paprika fűszeresebb és érdekesebb változatát. Klasszikus gulyásban is kiváló lesz. Az ételekben az Yidu nagyon jól párosítható olyan összetevőkkel, mint a bárányhús, a paprika, a szárított paradicsom, a szecsuáni paprika, a padlizsán, a garnéla vagy a rizs. Ázsiában ízesített chili olajok készítésére is népszerűek.